Kontakty

Tomáš Suchý

02. července 2024

2024 – 4. závod 30.6.2024

Poslední letošní závod (opět na výborně připravené trati) přinesl řadu dramatických soubojů v rozjížďkách i ve finálových jízdách a také několik havárií se šťastným koncem.

Strhující duel Marco Gierla a Jiřího Matějky jun.

Pouze 39 startujících, z toho 9 v kategorii dětských ´bugin´, dorazilo na 3. závod  našeho seriálu Chodský čakan. Některé kategorie tedy bylo nutné sloučit.

Sérii finálových jízd  zahájila sloučená divize do 1600 ccm a nad 1600 ccm, kde se očekával duel mezi Danielem Rotykou s favoritem a Jiřím Matějkou se speciálem na bázi trabantu. Už před první zatáčkou se ujal vedení Rotyka, ale za ním se překvapivě držel Thomas Lutz s Opelem Astra, na něhož útočil Matějka. Tomu se ve 2.kole podařilo bavorského soupeře předjet a Lutz krátce poté odstoupil pro poruchu. Rotyka s Matějkou brzy ujeli všem soupeřům a v tomto pořadí také proťali cílovou čáru.

Následovalo finále juniorů, jehož první část byla ve znamení dramatického souboje Jana Matějky s felicií a Philippa Kresse s VW Golf. Až ve třetím kole se Matějka od bavorského konkurenta odpoutal a jel si pro vítězství. Na trati ale nuda neměla místo, diváky udržoval v napětí skvělý souboj o 4.místo mezi mladičkým Štěpánem Cimplem s felicií Tobiasem Krollem s Fordem Puma, který nakonec vyzněl pro českého jezdce.

Poté se na start postavilapouze  dvojice vozů s pohonem 4×4. Pozornost poutal krásný, nově postavený vůz Audi Quattro, ale bohužel přibližně v polovině finálové jízdy s ním jeho jezdec udělal salto. Pro prvenství bez boje si tedy dojel Markus Kurtz s Mazdou 323. Následující finále divize vozů stock-car stylem start – cíl ovládl Patrick Hopf  (Audi).

Zřejmým vrcholem závodního programu bylo finále divize do 1400 ccm, a to díky úžasnému souboji mezi Marco Gierlem (VW Polo) aJiřím Matějkou jun. (Škoda Favorit). Navzdory mnoha Matějkovým pokusům o předjetí Gierl své velmi těsné vedení udržel až do cíle.

Závěr patřil dětským ´buginám´.  Malé stroje s ručním řazením bohužel dorazily pouze dva, rychlejší byl Ondřej Šustr. Kategorii s variátorem s přehledem vyhrála Natálie Ernstová.

Další závod se uskuteční hned tuto neděli, 7. července a pak následuje dlouhá letní pauza.

Text a foto Jan Pek

Text a foto Jan Pek