Kontakty

Tomáš Suchý

17. května 2024

závod 26.5.2024 se ruší!!!

Poslední letošní závod (opět na výborně připravené trati) přinesl řadu dramatických soubojů v rozjížďkách i ve finálových jízdách a také několik havárií se šťastným koncem.

Vážení přátelé,

z důvodu nepříznivého počasí se nedělní závod ( 26.5. 2024) RUŠÍ 

Liebe Freunde, Aufgrund des schlechten Wetters ist das Sonntagsrennen (26.5.2024) ABGESAGT 

AMK DOMAŽLICE

2024 – 1. závod 12.5.2024

Vydařený start do další sezony

Celkem 62 účastníků, z toho 12 malých závodnic a závodníků za volanty dětských ´bugin´, jsme přivítali na prvním letošním závodě našeho seriálu Chodský čakan. Program tvořilo 35 rozjížděk, jedno „béčkové“ finále a 9 finálových jízd.  Na své si po dlouhé době přišli příznivci ´velkých bugin´, jichž dorazilo šest. Rychlé stroje vybavené výkonnými motocyklovými motory předváděly na trati skvělou podívanou. V depu budil velkou pozornost krátký červený vůz Jiřího Matějky st., jehož karosérie některými díly prozrazovala původ v Trabantu 601, ovšem pod kapotou se skrývala čtyřtaktní ´čtrnáctistovka´ používaná v automobilech koncernu VW.

První finále patřilo divizi do 1400 ccm a na jeho start se postavilo devět jezdců. Nejlépe odstartoval Jiří Matějka jun. se Škodou Favorit a za ním Michael Biller s Hondou Civic. Matějka brzy získal dostatečný náskok, který s přehledem kontroloval až do cíle. Za Billera se v závěru dotáhl zkušený Marco Gierl (VW Polo), jenž startoval až z druhé řady. Jejich duel vyvrcholil v poslední zatáčce, kde se Gierlovi podařil předjížděcí manévr.

Ke zcela nezajímavé, poklidné finálové jízdě divize 4×4 nastoupili pouze dva bavorští účastníci. Ani trojčlenné finále divize do 1600 ccm, v němž s přehledem zvítězil Daniel Rotyka s favoritem, žádný vzruch nepřineslo. Lepší podívanou nabídlo finále juniorů. Stylem start – cíl sice vyhrál Jan Matějka s felicií, ale diváky udržel v napětí souboj Jonase Eisenschenka (Seat Ibiza) s domácí Maruškou Stieberovou (VW Lupo), která se v posledním kole doslova přilepila za zadní nárazník zeleného Seatu, ale předjet bavorského soupeře se jí nepodařilo.

V devítičlenném finále vozů stock-car potvrdil roli favorita Patrick Hopf (Audi A 4). S napětím bylo očekáváno finále divize nad 1600 ccm, v níž již v rozjížďkách byly k vidění dramatické souboje Jiřího Matějky st. a Jana Šindeláře. Oba již během prvního kola ujeli svým soupeřům, ale slabší Matějkův vůz na suché a tvrdé trati na Šindelářův rychlý Ford Fiesta nestačil. Další finálová jízda patřila ´velkým buginám´. Ovládly ji lehké a hbité karty, z nichž ten nejrychlejší řídil Fabian Horneber. Závěr patřil dětským ´buginám´. V kategorii malých strojů s variátorem potvrdila své výkony z rozjížděk Natálie Ernstová a s přehledem zvítězila. Totéž platili o o Barušce Kovářové, která dominovala kategorii ´bugin´s manuálním řazením.

Čeští i bavorští jezdci ocenili po závodech skvěle připravenou trať.  Další závod je naplánován na neděli 26. května.

Text a foto Jan Pek