Kontakty

Jakub Kříž

25. června 2023

2023 – 4. závod 25.6.2023

První vítězství Marušky Stieberové Šest desítek soutěžících se postavilo na start druhého letošního závodu našeho seriálu Chodský čakan. Sérii finálových jízd zahájila divize nad 1600 ccm. Po startu se ihned dostal do čela Jiří Matějka s felicií, jenž potvrdil roli hlavního favorita a již během prvního kola získal náskok, který udržel až na cílovou čáru.…

První vítězství Marušky Stieberové

Šest desítek soutěžících se postavilo na start druhého letošního závodu našeho seriálu Chodský čakan. Sérii finálových jízd zahájila divize nad 1600 ccm. Po startu se ihned dostal do čela Jiří Matějka s felicií, jenž potvrdil roli hlavního favorita a již během prvního kola získal náskok, který udržel až na cílovou čáru. Poté se na start postavili jezdci divize do 1600 ccm. Z první zatáčky vyjížděl v čele Daniel Rotyka s favoritem, za ním se odehrával souboj Anny-Leny Böhm (Honda Civic) s Petrem Nytrou se stejným vozem. Rozestupy mezi touto trojicí se ale pomalu zvětšovaly, a tak uvedené pořadí vydrželo až do cíle.

Dvojice velkých ´bugin´a dva vozy s pohonem 4×4 v rozjížďkách opět startovaly společně. Hlavní pozornost budila tmavomodrá Škoda Fabia, kterou poháněl ´dvoulitrový´ motor VW s turbem. Její bavorský majitel ji k nám přijel především testovat, ovšem k finálové jízdě kvůli technickým problémům nenastoupil, stejně jako jeho soupeř s s VW Golf 4×4. Následující finále divize stock-car nabídlo velmi dramatickou podívanou,  jako první proťal cílovou čáru Rainer Sept se Seatem Ibiza

Ve finále divize do 1400 ccm se podle očekávání v čele odehrával souboj Jiřího Matějky ml. s favoritem a Marco Gierla s VW Polo. Matějka svému soupeři brzy ujel, ale na Gierla se dotáhl František Šefčík s felicií a první zatáčce třetího kola bavorského konkurenta předjel. Nakonec se dostal až za Matějku, ale ten svou první pozici navzdory několika Šefčíkovým pokusům o předjetí uhájil.

Po startu finálové jízdy juniorů se do čela dostali dva největší favorité, Jan Matějka s felicií následován Michaelem Billerem se Suzuki Swift. Na třetím místě jezdila mohutně povzbuzovaná a svým tátou skvěle koučovaná Maruška Stieberová s VW  Lupo, na niž se snažil útočit Jonas Eisenschenk se Seatem Ibiza. Technické závady ovšem krátce po sobě vyřadily Matějku i Billera. Na první pozici se tak dostala Stieberová, která odrazila všechny Eisenschenkovy  pokusy o předjetí a vítězně projela cílem. Třetí skončil Štěpán Cimpl, jenž si účast vybojoval svým vítězstvím ve finále B.

Závěr patřil dětským ´buginám´. Finále strojů s manuálním řazením vyhrál Oliver Šille před Vojtou Chmelíkem, nejrychlejší malý stroj s variátorem řídila Natálka Ernstová. Příští závod se uskuteční v neděli 9. července.

Text a foto Jan Pek