Kontakty

Jakub Kříž

23. července 2023

2023 – 2. závod 23.7.2023

Málo jezdců, ale zajímavé závody Pouze 25 ´velkých aut´ a 6 dětských ´bugin´ se postavilo na start 4. závodu našeho seriálu Chodský čakan. Vzhledem k malému počtu soutěžících se v duchu propozic jely ve všech kategoriích 4 rozjížďky místo obvyklých tří. Kdo tedy přijel, zazávodil si za stejné startovné více než jindy. První finálová jízda patřila juniorům.…

Málo jezdců, ale zajímavé závody

Pouze 25 ´velkých aut´ a 6 dětských ´bugin´ se postavilo na start 4. závodu našeho seriálu Chodský čakan. Vzhledem k malému počtu soutěžících se v duchu propozic jely ve všech kategoriích 4 rozjížďky místo obvyklých tří. Kdo tedy přijel, zazávodil si za stejné startovné více než jindy.

První finálová jízda patřila juniorům. Jako první si na základě výsledků z rozjížděk volil své postavení na startovním roštu Jan Matějka s felicií. Podle tátovy rady se postavil až těsně k pravému svodidlu, kde nebyla trať pokropená. Po startu se ihned ujal vedení a za ním se šikovně vyvezla Maruška Stieberová s VW Lupo. V první zatáčce se ocitly vedle sebe tři vozy – vedle Stieberové také Toyota Corolla Michaela Billera a Seat Ibiza Jonase Eisenschenka. Zkušenější bavorští soupeři se tady ale dostali před českou závodnici. V čele si Jan Matějka zatím vyjel dostatečný náskok, který udržel až do cíle. Za ním si to rozdávali o druhé místo Biller s Eisenschenkem. Úspěšnější v tomto zajímavém duelu byl Biller.

Následovalo finále divize do 1400 ccm. Jiří Matějka jun. s favoritem odstartoval také z nejsuššího místa jako jeho bratr a podobně jako on  brzy získal uklidňující náskok. Za ním jezdil podle předpokladů Marco Gierl s VW Polo a tato pořadí vydrželo až na cílovou čáru. Úvodní kola finálové jízdy divize do 1600 ccm byly ve znamení souboje Josefa Kučery s Hondou Civic Daniela Rotyky s favoritem. Rotyka využíval každou příležitost k pokusům o předjetí, až se mu to v polovině třetího kola povedlo. Kučerův černý vůz měl však stále pár metrů za svým zadním nárazníkem. Až v předposledním kole získal mírný náskok, který udržel až do cíle.

Finále divize nad 1600 ccm vyhrál stylem start – cíl Jiří Matějka s felicií, a tak na konto rodinného týmu přibyla tentokrát hned tři prvenství. Ve finále divize vozů stock-car vedl od startovní rovinky až do cíle Patrick Hopf (Audi). Program uzavřely dětské ´buginky´. Hned v prvním kole se ujala vedení Natálie Ernstová, za ní jezdil Vilém Nováček a toto pořadí zůstalo až do cíle beze změny.

Text a foto Jan Pek